Priene Antik Kenti Arkeopolis | Günübirlik Kültür Turları
Priene ;
İyonya kenti Priene'nin kalıntıları Didyma yolu üzerinde, Mykale Dağı'nın yamacında yer almaktadır. Meander nehrinin Ege Denizi'ne doğru ilerlediği ova üzerinde muhteşem bir gözetleme noktası sağlar. Priene, arkeoloji ve tarih bakımından mükemmel bir pratik ders sunmaktadır. Priene'deki ziyaretin ana sonucu, bu şehre adanmış bir edebiyat okuması ile birlikte burada hiçbir şey açık değildir. Şehrin asıl adı Kadme, Karyalılar tarafından kurulmuş ve Ege Denizi'nin kıyısında farklı bir yerde bulunuyordu.
Mitolojik Zamanlarda Priene ;
Eski geleneğe göre Priene, Miletus'un kurucusu Neleus'un oğlu ve Atina kralı Neleus'un torunu Aepytus tarafından kuruldu. Kadme denilen daha önceki Karian yerleşim yerini seçti. Koloninin kurucu ortağı, Yunan kenti Thebes'ten Philotas idi. Orijinal yerleşimin Amazonlar tarafından Gryneion ve Pitane (günümüz Çandarlı) gibi kurulduğu yönünde başka bir inanç daha vardı.
Yunan Sömürgeciliği ve Fars Hakimiyeti ;
Yunan sömürgecilerin gelişi ve Priene'nin kuruluşu M.Ö. 1000 civarındadır. Araştırmacılar, yerleşimin antik Aneon'un (şu anda Söke kasabası yakınlarındaki bölge) yakınında olduğuna inanıyorlar. Priene'nin ilk tehciri M.Ö. 700'lerde gerçekleşti ve bunu gerçekleştirme dürtüsü bir dizi depremdi. Yerleşme daha sonra M.Ö. 4. yüzyıl kentinin son konumundan yaklaşık 8 km uzaklıkta bir yere taşındı.
Küçük Asya'daki İyon kolonileri İyonya Birliği olarak adlandırılan, yani on iki kasabanın ittifakı şeklinde birleştirme zamanlarından itibaren Priene büyük bir öneme sahipti. Panionion adında bir yerde düzenlenen toplantı ve etkinliklere ev sahipliği yaptı. Kasabanın tarihinin o zamandan korunan tek hatırlatıcısı, altın ve gümüşün alaşımından basan ve tanrıça Athena'nın benzerleriyle süslenmiş elektrum paralarından biridir. M.Ö. 6. yüzyılın başında yapılmıştır.
Priene'nin bu tarihin en ünlü sakini Milet Thales gibi Yunanistan'ın Yedi Adaçasından biri olduğu düşünülen Bias'tı. Uzman bir avukat, bir düşünür, Ionia şiirinin yazarı ve her şeyden önce, iyi bir kalbi ve dikkate değer bir adalet duygusu olan bir adam olarak ün kazandı. En sık tekrarladığı düşüncesi: "Sahip olduğum her şeyi üzerimde taşıyorum" - bu, gerçek insani değerin kişilerin iç mekanında yattığı anlamına gelir.
Priene sakinlerinin M.Ö. 495'te Lade'deki Persler ile kayıp deniz savaşına katıldıkları ve 12 gemiyi savaşa gönderdikleri bilinmektedir. Kasabanın daha ileri tarihi, İyonya bölgesindeki diğer şehirlerle benzer bir yol izledi. İsyanın neden olduğu Persler'in bastırdığı bir dönemden sonra İyon yerleşimleri Atina'nın egemenliğine girdi. Sonra Priene Delian Ligi'ne üye oldu. Büyük İskender Küçük Asya'ya gelmeden hemen önce, Priene Persler tarafından bölgenin satrapında atanan ünlü Halikarnas Mozolesi tarafından yönetildi. Mausolus, Priene'nin Mykale Dağı'nın yamaçlarındaki tanıdık konumuna taşınmasından sorumluydu. Aşağıda bulunan mükemmel Naulochos limanına erişim ile kalıcı bir çözüm olacağını umuyordu.
Athena Polias Tapınağı
Priene ziyareti sırasında görülebilen en önemli yapı, tanrıça Athena Polias'ın tapınağıdır. Büyük İskender tarafından sağlanan fonlar kullanılarak M.Ö. 335 yıllarında inşa edilmiştir ve başlangıçta ona ithaf edilmiştir. Yapısından sorumlu ana mimar, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Halikarnas'taki Türbenin inşasına katılan Pyteos'du.
Tapınak bir zamanlar M.Ö. 2. yüzyılda yapılan Atina Parthenon tanrıçası Athena heykelinin bir kopyasını barındırıyordu. Görünüşü Roma döneminde Priene'de basılmış sikkelerden bilinmektedir. Arkeologlar bu heykelin sadece sol ayağını ve sol kolunu buldular. Bu temelde, heykelin 6.5 metre yüksekliğinde, yani orijinalinin Atina'dan yüksekliğinin yarısı olduğu tahmin ediliyordu.
Mimari olarak, Athena tapınağı altıya on bir sütuna sahip bir hekzotrop idi. Aynı zamanda, binanın dışından tek bir sütun sırası ile çevrili olduğu gibi bir peripteros olarak tanımlanmaktadır. İyonik düzende inşa edilmiştir ve İyonik mimarinin klasik modeli olarak kabul edilir. Mimar Pyteos'un, bu mimari tasarımı oluşturmak için kuralları nasıl uyguladığını açıkladığı bir kitap yazdığı bildirildi.
Tapınağın kuzey tarafındaki beş sütun 20. yüzyılın 60'larında yeniden dikildi ve Mykale Dağı ile arka plan olarak eşsiz bir manzara yarattı. Ne yazık ki, yeniden yapılanma sırasında bir element tabanı unutuldu, bu yüzden sütunlar şimdi tapınağı süsleyenlerden daha düşük görünmektedir. Tapınağın sunağının temelleri orijinal konumunda korunmuştur ve üssünün bir parçası İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunmaktadır.
Tapınağın zeminleri şimdi çeşitli mimari parçalarla doludur ve boyutları ve miktarları bize binanın ölçeği ve ihtişamı hakkında bir fikir verir.
Zeus Olympios Temenosları
Zeus Olympios'a ayrılmış kentin çeyreği Agora'nın doğu tarafındaydı. Tapınaktan ve sunaktan bir zamanlar burada duran sadece temeller korunmuştur. Binaların parçaları temelinde yapılan rekonstrüksiyonlar, Pyteos'un mimar tarzının güçlü etkisini göstermektedir. Bununla birlikte, farklılıklar da vardır, örneğin sütunlar arasında daha büyük boşluk vardır. Tapınağın orta kısmındaki tabanın genişliği, orada iki tanrı heykelinin durduğunu, büyük olasılıkla Zeus'a karısı Hera'nın eşlik ettiğini gösteriyor.
Bouleuterion ve Prytaneion
Bouleuterion, Priene'deki en iyi korunmuş binalardan biridir. 20 metre uzunluğunda bir kare plan üzerine inşa edilmiştir. Altarının ortasında, üç tarafı koltuk ve basamak sıralarıyla çevrili bir oda şeklindeydi. Kuzey tarafında, 16 sıra koltuk ve doğu ve batı taraflarında sadece on sıra mevcuttur. Toplamda salona aynı anda 640 kişi oturabiliyordu. Çift giriş güneyde bulunuyordu ve bu tarafta bir kürsü de vardı. Her şey bir zamanlar ahşap bir çatı ile kaplıydı. Bouleuterion'un ortasındaki sunak, her tarafta tanrı ve boğa başlarının (bucrania) oyulmuş büstleri ile süslenmiş tek bir mermer bloktan oyulmuştur.
Bouleuterion'da Priene senatosu toplantıları yapıldı ve senatörler arasından seçilen şehir hükümeti üyeleri komşu prytaneionda bir araya geldi. Sonsuz bir alevin yandığı Priene'nin idari ve manevi bir merkeziydi. Her iki binanın da kuruluşu MÖ 2. yüzyılın ortalarına tarihlenmektedir.
Demeter Tapınağı
Priene'deki en eski ibadet yerlerinden biri tanrıça Demeter ve kızı Persephone'ye ithaf edilmiştir. Kült alanında heykeller, rahip evleri ve grotesk figürlerle çevrili bir kurban çukuru bulunan tapınak vardı. Yunanlılar, sunakta hayvan yakmak yerine Persephone de dahil olmak üzere yeraltı tanrılarına kurban ettiklerinde, kanını böyle bir çukura döktüler.
Büyük İskender Evi
Kentin kuzeybatı bölgesinde yer alan evlerden biri Büyük İskender'in evi olarak bilinir. Aslında, binaya girişin sadece beyaz giyinmiş insanlara verildiğini bildiren yazıt tarafından kanıtlandığı gibi bir ibadet yeriydi. Bina büyük bir avlu, üç sütunlu bir salon ve birçok küçük odadan oluşmaktadır.
Bina alanında Büyük İskender'i tasvir eden mermer bir heykel bulundu. Bu heykel halen Berlin'de bulunmaktadır. Bu kutsal alanda Büyük İskender'e ibadet edildiğini gösterir. İskender Priene'deki Athena Tapınağı'nın inşası için önemli miktarda para tahsis ettiğinden, bu gerçeğe şaşırmamak gerekir. Ayrıca M.Ö. 334'te Miletus kuşatması sırasında binada yaşadığı düşünülmektedir, bu nedenle bu yer daha sonra kutsal alan olarak kurulmuştur.
Önemli miktarda zamana ve yeterli fiziksel koşula sahip olan gezginler, Priene üzerinde yükselen akropole tırmanmanın cazip geldiğini belirtmişlerdir. Meander Nehri deltası da dahil olmak üzere, çevredeki kırsal bölgenin muhteşem manzarasına sahiptir.
Tiyatro
M.Ö. 3. yüzyılda inşa edilmiş olan Priene Tiyatrosu, Anadolu’da Helenistik dönemden en iyi korunmuş örneklerden biridir. Yarım daire biçimli ve 6.500 kişi kapasiteli izleyici alanı, bu dönemde alışageldiği üzere yamaca inşa edilmiştir.
Bağımsız inşa edilmiş bir yapı olan sahne binası (Skane), erken evrede önünde yer alan yarım daire biçimindeki alanda (Orchestra) sergilenen oyunlar için bir arka plan oluşturuyordu.
Orkestra’nın hemen kenarında sarmaşık yapraklarıyla süslenmiş beş mermer koltuk göze çarpar. Bu protokol koltukları (Phohedria) bir Agonethes’in (festivallerin düzenlenmesi ile sorumlu resmi memur) bağışı olarak tanrı Dionysos’a adanmıştır. İlk oturma sırasısnın ortasında Tiyatro tanrısı Dionysos’un günümüzde yeniden ayağa kaldırılış sunağı bulunmaktadır. Çünkü antik dönemdeki oyunlar daima Dionysos’un onuruna düzenleniyordu ve tanrıya yapılan sunularla bağlantılıydı.
M.Ö. 2. yüzyılda tiyatrodaki oyunlar orkestra bölümünden yukarıya, yarım sütunlarla desteklenen sahne üzerine taşınmıştır (Hyposkene). Eş zamanlı olarak beşinci oturma sırasının ortasına protokol için bir bank inşa edilmiştir. Böylelikle seçkin konuklar oyunları en iyi görüş açısıyla izleyebilmiştir. Tiyatro temsillerinin yerinin değişmesiyle Orkestra bölümünde boş kalan alan günümüzde yazılı kaideleri halen görülebilmekte olan onurlandırma heykelleri için kullanılmıştır.
Konut evleri
Priene'deki konut evleri, hem korumaları, hem de büyüklüğü ve güzelliği ile ilgili olarak Delos Adası'ndan ve Pompeii'den konutlarla sık sık karşılaştırılmaktadır. Çoğu erken Helenistik dönemin özelliklerini temsil eder.
Evlerin duvarları bazen üst kısımda güneşte kurutulmuş tuğlaların eklenmesiyle küçük taşlardan inşa edilmiştir. Evlerin en özenle inşa edilmiş duvarları şehrin ana caddesi boyunca yer almaktadır. Odalar 6 metreye kadar yüksekliğe sahiptir. Bazı durumlarda, merdiven parçalarından bazı evlerin iki katlı binalar olduğu sonucuna varılabilir.
Bazı evler kepenkli pencerelere sahiptir ve iç duvarları alçı taklit mermerle kaplanmıştır. İç mekanlar zeytinyağı lambaları ile aydınlatılmış ve pişmiş toprak figürinler ile süslenmiştir. Bir evde, oturma pozisyonunda bir daldırma yapılmasını sağlayan boyutlarda kil küvetli bir banyo vardır.
Priene Antik Kenti – Arkeopolis neresidir ? Nasil gidilir ? Turlar seçeneğine bakarak , Priene - Milet - Dydma tur fırsatlarımızdan faydanabilirsiniz.