St. Jean Bazilikası – İzmir Havalimanı Selçuk Transfer

Geçmişi en azından M.S 431 yılındaki Efes Konsil belgelerine dayanarak St. Jean’ın Meryemana ile birlikte Ms 37-48 yıllarında Efes’e geldiği ve burada yaşayıp öldüğü kabul edilmektedir. Çarmıhtaki Hz. İsa annesini en sevdiği genç havarisi Jean emanet etmiş ve bundan sonra havari onu kendi evinde barındırmıştır. Bu görüşe inanlar daha sonra ikisinin birbirinden ayrılmadıklarını ve St. Jean Efes’e geldiğinde Meryemana’nın da onunla birlikte geldiği söylenmektedir.

St. Jean 67 yılından itibaren Asya’da olduğu bilinmektedir. Ancak St. Paulus Ms. 55-58 yılları arasında Efes’e gelmiş ve daha önce St. Jean tarafından oluşturulan ilk cemaatlere yeni cemaatler eklenmiştir. 67 yılından sonra St. Petrus ile birlikte İncil’i vaaz etmeye başlayan St. Jean Efes’te İmparator Domitianus tarafından iki kez öldürülmek istemiş ve ikisinde de mucizelerle kurtulmayı başarmıştır. Daha sonra Patmos Adası’na sürgüne gönderilmiş ve MS 95 yılında tekrar Efes’e dönmüştür.

Son yıllarını Efes’te geçiren St. Jean İncilini ve mektuplarını burada yazmıştır. Yaklaşık olarak 100 yaşında burada ölen St. Jean vasiyetine uygun olarak buraya gömülmüştür. Hristiyanlığın yayılmaya başladığı dönemde mezarı üzerine bir Martyrion (Anıt Mezar) yapılmıştır. Daha sonra da bu anıt mezar ahşap çatılı bir bazilika içine alınmıştır.

Yazılı kaynaklara göre içinde St. Jean’ın mezarının bulunduğu ahşap çatılı bazilika 6. Yüzyılda artık kullanılmayacak durumdadır. Bu bazilikanın yerine İmparator Büyük Justinianus ve İmparatoriçe Thedora bugün kalıntıları görülen altı kubbeli kiliseyi inşa ettiler.  Haç planlı bu kilise Efes’te Artemis Tapınağı’ndan sonra inşa edilmiş en büyük dini yapıdır.

St. Jean Kilisesi Orta Çağ’da Hristiyan hacıların uğrak yeri “haç kilisesi” haline gelmiştir. Yazılı belgelere göre 12 yyda onarıma muhtaç durumdadır. Son Efes 1304 yılında Türklerin eline geçince kilisenin bir bölümü cami olarak kullanılmış ve yapı 1370 yıllarında büyük bir depremle yıkılmıştır.

Kilise içerisinde ;

  • Nartex (Giriş Holü)
  • Nefler
  • Ambon (Vaaz Kürsüsü)
  • Bema (Mezar Alanı) ve Synhronon
  • Apsis ve Transeptler
  • Hazine Dairesi
  • Vaftizhane
  • Atrium (Avlu)           bölümleri yer almaktadır.

Efes bölgesi olarak yer alan Selçuk ilçesi birçok tarihi içerisinde barındırmaktadır. Günübirlik Efes Turlarımız ile St. Jean Bazilikası’nı ziyaret edebilirsiniz. Tarihi bir bölge olan Selçuk beldesine ulaşım sağlamak için İzmir Selçuk Transfer ile buraya tıklayarak seyahat edebilirsiniz.

İş Ortaklarımız