Efes & Meryem Ana Evi & Şirince
Tarih
Hergün
Tur Detayları
HAREKET : 10:00 – VARIŞ : 19:00
Siz değerli misafirlerimizi sabah veya öğlen saatlerinde otelinizden veya İzmir Havalimanı’ndan alarak turumuza başlıyoruz.
Ziyaret Edeceğimiz Yerler:
Meryem Ana Evi
Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan Bülbüldağı'nda bulunan bir Katolik ve Müslüman mabet yeridir. Selçuk'a 7 km uzaklıktadır. Ev, 19. yüzyılda Katolik rahibesi olan Anne Catherine Emmerich (1774-1824)'in rapor edilmiş rüyalarını takiben keşfedilmiştir. Görümleri ölümünden sonra Clemens Brentano'nun kitabında toplanmıştır. Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana'nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır. Anne Catherine Emmerich 3 Ekim 2004 tarihinde Papa II. İoannes Paulus tarafından kutsanmıştır.
Katolik hacılar İsa'nın annesi Meryem'in, Havari Yuhanna tarafından bu taş eve getirildiği ve cennete alınışına kadar (Katolik doktrinine göre Assumption, Ortodoks doktrinine göre Dormition) bu evde yaşadığına inanarak ziyaret etmektedirler.
Bu kutsal mekan çeşitli papaların ziyaretine ve Patriklik Kutsanmasına layık görülmüştür. İlk hac ziyareti 1896'da gelen Papa XIII. Leo tarafından yapılmıştır ve en son olarak 2006 yılında Papa XVI. Benedict tarafından ziyaret edilmiştir.
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür.
Efes Antik Kent'in üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar yanında Müslümanlarca da kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır.
Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti MÖ 8600 dönemine basit bir yerleşim olarak başlamış. Yüzyıllar içinde büyüyerek döneminin en önemli dünya başkentlerinden birisi olmuş.
Kurulduğu İzmir’in Selçuk ilçesinin Anadolu’nun en verimli topraklarından birisi olması, ticaret yollarının buradan geçmesi, ve dünyanın doğusu ve batısını birbirine bağlayan bir limana sahip olması sayesinde şehir çok gelişmiş. Altın çağını ise MÖ 129’da Roma İmparatorluğu’na bağlandıktan sonra görmüş. Asya Eyaleti’nin başkenti olmuş. Bu dönemde (MÖ 1.-2. yüzyıl) Efes 200.000 kişiyi aşan nüfusu ile bir çağının en büyük metropollerinden birine dönüşmüş.
Şehirde biriken zenginlik mimariye de yansımış. Tekrar ayağa kaldırılarak sergilenen Celsus Kütüphanesi’nin ihtişamından ne kadar etkileyici bir şehir olduğunu tahmin etmek mümkün. Roma ile yarışır nitelikte olduğu söyleniyor.
Şehrin güzelliği ile en meşhur yapısı ise, şehir Romalıların eline geçmeden önce, MÖ 550’de Lidya kralı Creseus tarafından yaptırılan ve dünyanın 7 harikası arasında yer alan Artemis Tapınağı. Maalesef bugün tapınaktan sadece geriye bir kaç parça taş ve sonradan birleşirilmiş bir sütun kalmış. Bir Yunan tanrıçası olan Artemis’in Anadolu’nun bereket tanrıçası Kibele’nin devamı olduğu, Yunan kültürüne sentezlendiği düşünülüyor.
Efes pek çok din ve ırktan insana ev sahipliği yapıyordu. Buradaki hoşgörü ortamına güvenen Aziz Paul, takriben MS 36 yılında İsa’nın Kudüs’te çarmıha gerilişinin ardından güvende olması için Meryem’i buraya getirmişti. Bugün Meryem Ana’nın yaşadığı ev dünyanın dört bir köşesinden gelen Hristiyanlar tarafından ziyaret edilen bir hac noktası.
- Tiyatro Binası ( Odeon )
- Bouleterion
- Çeşmeler
- Tapınaklar
- Brothel
- Kütüphane
- Agoralar
- Antik Tiyatro
- Roma Hamamları
- Gymnasiums
- Terras Evler ( Dahili olmayan bilet ücreti )
Şirince Village
Özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmîleştirilmiştir.
19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923'te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla (çoğu Katerini'nin Nea Efesos köyüne yerleşmiştir), Kavala'nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir. Mahalle içinde iki Rum kilisesi bulunmaktadır. Şirince' de hiçbir ev diğerinin manzarasını kapatmaz. Köyde şarap üretimi yüksek seviyede vardır.
Turumuzun sonunda otelinize veya İzmir Havalimanı'na dönüyoruz.
Süreler :
- İzmir- Selcuk ( 1 saat )**
- Meryem Ana Evi ( 1 saat )**
- Efes Antik Kenti ( 3 saat )**
- Lunch (1 saat)**
- Şirince Köyü ( 1 saat)**
- Şirince – İzmir (1 saat)**
**Verilen zamanlar ortalama süreleri belirtir.
Dahil olan hizmetler ;
- Rehberlik Hizmeti
- Klimalı araç
- Ören yeri ve Müze giriş ücretleri
- Öğle yemeği
Dahil olmayan hizmetler ;
- 18% KDV
- İçecekler
- Kişisel harcamalar
- Rehber ve şoför bahşişleri
- Tura dahil olmayan her şey
- Teras evleri giriş ücreti ( 45 Türk Lirası )
Anahtar Kelimeler
Günübirlik Turlar - Kültür Turları - İzmir Çıkışlı Turlar - Günlük Turlar - Efes Turu - Bergama Turu - Efes & Meryem Ana Evi Turu - Şirince Turu - İzmir Günlük Turlar - Pamukkale Turu - Sardes Turu - İzmir Adnan Menderes Havalimanı - Miletus - İzmir Havalimanı Transfer - İzmir Transfer - İzmir Asansör - Pamukkale Transfer - Hierapolis Nerede - Selçuk Transfer - Çeşme Transfer - Alaçatı Transfer - Ayvalık Transfer - Bodrum Transfer - Vize Hizmetleri - Ege Transfer Turizm Hakkında - İletişim